Διαβάζοντας, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με όμορφες ρήσεις σοφών ανθρώπων.. Ένας από αυτούς, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα είναι ο Gabriel Garcia Marquez.. Ανάμεσα σε αυτά που είχε πει, συγκέντρωσα ορισμένες ρήσεις του που αφορούν στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τις οποίες και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας..
Για να τις δούμε λοιπόν…

• Σε αγαπώ όχι γι’ αυτό που είσαι, αλλά για αυτό που είμαι εγώ, όταν είμαι κοντά σου
• Επειδή πιστεύεις ότι κάποιος δεν σε αγαπάει όσο εσύ θα ήθελες, δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπάει με όλη την καρδιά του
• Μπορεί απλά να είσαι ένα άτομο σε όλο τον κόσμο, αλλά για κάποιον μπορεί να είσαι ο κόσμος όλος
• Μην ξοδεύεις το χρόνο σου για κάποιον , που δεν νοιάζεται να τον ξοδέψει μαζί σου
• Μην κλάψεις γιατί ήρθε το τέλος σε μία σχέση , χαμογέλα για όλα αυτά που περάσατε μαζί
• Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε πληγώνουν, πρέπει να συνεχίζεις να έχεις εμπιστοσύνη, απλά να είσαι πιο προσεκτικός

Διαβάζοντας ξανά αυτές τις όμορφες συμβουλές, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι απλοϊκές.. Εγώ θα απαντούσα ότι πίσω από τα απλά πράγματα κρύβονται οι πιο σοφές και οι πιο μεγάλες αλήθειες.
Για να δούμε μαζί λοιπόν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις. . .
Αγάπη.. Συναίσθημα το οποίο κρύβει πολλές προσδοκίες, συχνά μας αλλάζει, μας μεταμορφώνει, μας γεμίζει.. Άλλες φορές μας κάνει να περιμένουμε τόσα πολλά πράγματα από το σύντροφό μας, που όταν δεν μας τα προσφέρει, απογοητευόμαστε, καθώς εμείς είχαμε καλλιεργήσει διαφορετικές εικόνες και διαφορετικά σενάρια..


Ξέρετε, η δύναμη της σκέψης μας είναι απεριόριστη.. Δυστυχώς όμως ορισμένες φορές μπαίνουμε στη διαδικασία και σκεφτόμαστε πράγματα, τα οποία αποδεικνύονται ανέφικτα και καλούμαστε στη συνέχεια να διαχειριστούμε την απογοήτευσή μας, τη σκέψη ότι ο σύντροφός μας μπορεί να μην μας αγαπάει, ενώ εκείνος απλά μπορεί να δείχνει την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο από ότι εμείς.


Συχνά οι σχέσεις κάνουν τον κύκλο τους και τελειώνουν.. Και εμείς μπαίνουμε στη διαδικασία να απογοητευόμαστε, σκεφτόμαστε αρνητικά, νιώθουμε θυμό, πενθούμε και αντικαθιστούμε οποιοδήποτε θετικό συναίσθημα με τα δάκρυα, τον πόνο, την οργή, το άγχος για το αν και πότε θα βρούμε νέα σχέση..
Πόσο συχνά άραγε σκεφτόμαστε τα καλά που βιώσαμε σε αυτή τη σχέση; Πόσο συχνά νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα ζήσαμε; Πόσο συχνά σκεφτόμαστε ότι ήταν ένας κύκλος που έπρεπε να κλείσει; Πόσο συχνά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να νιώθουμε πληγωμένοι που δεν προχωρήσαμε και άλλο, ενώ στην ουσία έπρεπε να παραδεχτούμε πως δεν περνούσαμε καλά το τελευταίο διάστημα;


Μήπως θα έπρεπε να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και να σταματούμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας για την κατάληξη της σχέσης μας και για το μέλλον; Γιατί άραγε μας είναι συχνά δύσκολο να πιστέψουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο τα εύκολα όσα και τα δύσκολα;
Ερωτήσεις, που για τον καθένα μας κρύβουν και μία διαφορετική απάντηση, μία διαφορετική ιστορία, ένα διαφορετικό παρελθόν, το οποίο συχνά μας καταδιώκει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτό το άρθρο με την τελευταία συμβουλή του Gabriel Garcia Marquez..
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σε πληγώνουν, πρέπει να συνεχίζεις να έχεις εμπιστοσύνη, απλά να είσαι πιο προσεκτικός..

Όμορφη συμβουλή,, που κρύβει πίσω της την πραγματικότητα : ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη ζωή μας σε διάφορες χρονικές στιγμές που θα μας πληγώσουν, εκούσια ή ακούσια.. Κρύβει όμως πίσω της και κάτι πολύ ελπιδοφόρο : πως ό,τι και να γίνει, αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε ποτέ είναι η εμπιστοσύνη μας στους άλλους ανθρώπους.. Δεν μπορούμε να ζούμε μόνιμα με φοβίες και άγχος, με απουσία εμπιστοσύνης και με σκέψεις που θα αφορούν την επόμενη φορά που θα μας ξαναπληγώσουνε..
Ίσως το μυστικό είναι απλά να αφήσουμε τον εαυτό μας να ονειρεύεται, να ελπίζει, να σχεδιάζει, να ερωτεύεται… Και να σκεφτόμαστε πως ό,τι και να γίνει , αύριο είναι μία καινούργια μέρα που σηματοδοτεί μία νέα αρχή..

Άρθρο της ψυχολόγου Ελένης Σολταρίδου
Πηγή Άρθρου: Γραφείο Διασύνδεσης-Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (http://career.duth.gr/portal/)

 www.qrcode-generator.de

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: (210) 26.39.977
Fax: (210) 26.39.976
Email: mail[@]5sek-g-athin.att.sch.gr

Get in contact

Back to top